Поддръжка на прахосмукачки: 7 полезни съвета

/ / Блог

Всяка нужда е различна. Много хора смятат, че могат да разрешат проблемите свързани с чистенето в промишлените среди, само с обикновена прахосмукачка за търговски цели. В този случай, те ще трябва да се подготовят за смяна на филтъри доста често и понякога дори и смяна на цялата прахосмукачка, няколко пъти през годината.

Когато промишлената прахосмукачка предлага перфектно изпълнение, единственият проблем, който може да възникне, е страхът че може да се износи твърде рано или да не намерите точно идентичен модел, когато дойде време да е замените. Разбира се, една от характеристиките, която търсите при закупуване на качествена промишлена прахосмукачка, за всяко приложение и от всякакъв размер, е стабилността. Въпреки това, има някои предпазни мерки, които могат да бъдат спазени, за да удължите живота на вашата промишлена прахосмукачка.

Има много различни видове прахосмукачки

Има няколко вида прахосмукачки. Попринцип те варират в зависимост от материала, който трябва да се изчисти, честотата на използване, изпълнението и вида на приложение. Например, машина, използвана за извличане на много фин прах, няма да има същия филтър като този, използван за твърди материали, като гранули или производствени отпадъци, както прахосмукачката за сухо и мокро почистване няма да бъде със същата филтърна система,  така можем да оптимизираме фида на филтъра. По същия начин, ако се изисква да бъде подходяща за зони с риск от експлозия , трябва да бъде сертифицираната  АТЕХ прахосмукачка.  Ако се изисква непрекъсната употреба или ако трябва да се изчистят големи количества отпадъци, ще се изискват различни характеристики от тези на домакинските прахосмукачки, използвана от време на време. Следователно, в зависимост от вида на промишлената прахосмукачка, типът на необходимата поддръжка е различен (която във всеки случай при промишлените прахосмукачки е минимална).

Поддръжка на прахосмукачки: 7 полезни съвета

Ето няколко полезни съвета за удължаване на живота на вашата промишлена прахосмукачка:

  1. Изберете вашата промишлена прахосмукачка внимателно

Всяка нужда е различна. Мнозина вярват, че могат да решат проблемите с почистването на индустриалната среда с обикновена прахосмукачка за търговски цели. В този случай, те ще трябва да се подготвят за смяна на филтрите много често, а дори и самата прахосмукачка през годината. Търговската прахосмукачка, дори и да има сертифицирани филтри (но малки), е изградена с цел домашна употреба, с по-ниска цена от промишлените. По същия начин, ако трябва да изсмуквате и филтрирате течности или да изчистите смазочен материал, който трябва да бъде отделен от метални стърготинипромишлената прахосмукачка  е подходяща за тези цели.

  1. Съхранявайте прахосмукачката на защитени места           

Доста често почистваме машините до съвършенство, сякаш те са отговорни за продукцията, и забравяме за прахосмукачката. Тя е работещ инструмент като всеки друг вътре в индустриалния завод и затова трябва да се чисти и отвън и да се съхранява в място, където е подслонено. В зависимост от типа на индустриалния завод, може да се наложи да покриете вашата прахосмукачка със защитен калъф.

  1. Изчиствайте контейнера на вашата промишлена прахосмукачка често

Някои прахосмукачки имат обикновен, отделящ се, контейнер, докато други имат решетка за стърготини, които се разделят от течностите.  Други използват ексклузивната система Longopac, което прави задачата за тези,които чистят прахосмукачката, доста по-лесна и безопасна. Натрупването на различни материали може не само да повреди машината, но и да намали нейната ефективност и, още по-лошо, да увеличи риска от експлозия или пожар.

  1. Използвайте аксесоари, подходящи за вашия тип прахосмукачка и вашите нужди

Mastervac има специфични филтри за всяка промишлена прахосмукачка и за всяка нужда. Ако имате нужда от висока ефективност на филтрация, не правете компромис с чистотата на вашата система, като използвате филтри от по-нисък клас или с необозначена марка. По същия начин, ако трябва да изчистите с прахосмукачка области, които са особено труднодостъпни, разгледайте различните аксесоари, които сме създали специално за тези случаи.

  1. Пазете филтрите на вашата прахосмукачка чисти

Въпреки че нашите филтри са достатъчно ефективни и имат сертификати, които гарантират тяхното качество (NOMEX, HEPA, Classe M, L), когато са пълни с прах, няма какво да направите. Трябва да ги почиствате. Някои от нашите прахосмукачки имат ръчни лостове, които раклащат филтъра, така че прахът да попадне в контейнера, който след това да се изпразни; други вместо това имат пневматични системи за почистване на филтри, които работят автоматично.

  1. Сменете аксесоарите, когато са износени

В зависимост от това какво чистите и колко често чистите, някои аксесоари ще се износват повече от други, като намаляват ефективността на засмукването и целостта на прахосмукачката. Mastervac разполага със склад от 8000 квадратни метра, където се предлагат филтри, маркучи, четки, дюзи и други аксесоари , така че да могат да бъдат изпратени веднага след потвърждаване на поръчката.

  1. Не злоупотребявайте с вашата промишлена прахосмукачка

Този последен съвет не е лесен за изпълнение. Една промишлена прахосмукачка изглежда толкова здрава, че тя може да се използва при всякакви условия. В дългосрочен план обаче нейната структура може да бъде засегната от тази злоупотреба.